Wanneer je nieuwe content hebt gemaakt (of wijzigingen daarin) dan moet je deze releasen voor dat je het in je productieomgeving kunt gebruiken. Daar zijn de volgende stappen voor nodig:

1. Metadata toevoegen
  2. Commit
  3. Release
  4. Stuur je release-aanvraag naar de Minddistrict Servicedesk

1. Metadata toevoegen

Voeg altijd metadata toe aan je content voordat je gaat releasen. Metadata is informatie over de module/dagboek/etc/. Deze informatie wordt getoond in de catalogus aan hulpverleners en cliënten (indien het zelfhulp betreft). Je voegt metadata toe in het menu aan de linkerkant van het scherm. Lees meer over metadata

2. Commit

Om je werk daadwerkelijk toe te voegen in het CMS, is het nodig om je wijzigingen te comitten.  Doe dit minimaal één keer per dag. Nadat je je werk hebt opgeslagen, ga je naar de tab ‘versiebeheer’. Wanneer je deze tab opent, zie je een aantal dingen:

Uitleg

Status
Dit zie je alleen als je verandering hebt doorgevoerd. Dit laat zich alleen zien of je veranderingen hebt doorgevoerd of niet. Onder Status zie je een aantal dingen:

Gewijzigd: hier zie je welke content je hebt veranderd
Toegevoegd: Hier zie je welke bronnen je hebt toegevoegd.
Wijzigingen: Hier zie je al de veranderingen die je hebt doorgevoerd na je laatste commit.
  • In het rood zie je de content die je hebt verwijderd.
  • In het groen kan je de content zien die je hebt toegevoegd.
Geschiedenis
Hier kun je alle veranderingen gemaakt in het verleden zien;
  • Wie heeft een commit/release gedaan?
  • Wanneer was dat?
  • Wek commit- of releasebericht is er aan toegevoegd?

Naast de informatie van de ‘versiebeheer’ tab, kun je ook verschillende knoppen vinden:

• Commit: voeg je werk toe aan het CMS.
  • Terugdraaien: trek de veranderingen in na je laatste commit. Alle veranderingen die zijn doorgevoerd, zullen worden veranderd naar hoe het was.
  • Release: voeg het document toe aan de applicatie, waardoor eindgebruikers deze kunnen gebruiken. Alleen een release manager kan die functie gebruiken. De release-knop is pas beschikbaar als al het werk is gecommit.

Als je tevreden bent met de wijzigingen dan kun je committen. Er wordt dan gevraagd om een commit bericht te schrijven. Hierin schrijf je zo exact mogelijk wat je hebt veranderd in het document. Dit maakt de documentatie bij de release een stuk gemakkelijker (je ziet precies wie wat wanneer heeft veranderd en met welke reden).

3. Release

Voordat Minddistrict de content kan activeren, moet de content gereleased worden in het CMS. Alleen gebruikers met de rol ‘release manager’ kunnen dit doen. Als je deze rol niet hebt, check dan wie van jouw collega’s verantwoordelijk is voor het releasen van content. Als je zelf de release manager bent, volg dan deze stappen:

1. Klik op ‘versiebeheer’ in het document of template, aan de linkerkant van het scherm.
  2. Klik op de knop ‘Release’. Zie je deze knop nog niet? Dan betekent dit dat er uncommitted wijzigingen zijn. Vraag de editor om deze wijzigingen te committen.
  3. Schrijf een release bericht (wees ervan bewust dat dit bericht zichtbaar kan worden voor eindgebruikers!).

Belangrijk! Je moet elk onderdeel van de content in jouw release aanvraag releasen. Dit betekent elk template, inclusief ALLE onderliggende documenten! Check al deze documenten voordat je naar stap 5 gaat!

4. Stuur je release aanvraag naar de Minddistrict Servicedesk

De laatste stap is om het releaseformulier in te vullen. Als je dit formulier naar ons voor maandag 09.00 uur stuurt, dan is jouw content uiterlijk live op dinsdag 17.00 uur. Je wordt hierover geïnformeerd via email.